Hoe schoon wordt de was met waspoeder van Albert Heijn?

De was: een terugkerende ergernis. Niet ieder wasmiddel werkt fijn: soms krijg je juist extra vlekken door het wasmiddel zelf (vloeibaar wasmiddel is berucht, zeggen ze) of wordt de was juist helemaal niet schoon of ontstaan er allerlei vieze luchtjes... Zelf ben ik wel klaar met alle tablets, vloeibare spulletjes en rare zakjes. Ik doe de was maar eens op de ouderwetse manier. Met waspoeder. Gewoon van de supermarkt.

Puur waspoeder kleur: ecologisch en nog veel meer... Wij testen het.

Uitsnede verpakking AH Puur KleurpoederBij de Albert Heijn hoef ik nooit te zoeken naar het schap met de vele wasmiddelen: de geur van wasmiddel komt je al tegemoet als je bij de groente-afdeling staat. Het pak wat ik wil uitproberen, AH Puur waspoeder kleur, ruikt juist helemaal niet en zou ecologisch ondersteund moeten zijn (dat klinkt in ieder geval mooi). Het is betaalbaar (normaal is de prijs €3,99, maar ik heb het in de aanbieding kunnen kopen) en wat mij persoonlijk aanspreekt is dat dit product is ontwikkeld om huidirritatie te voorkomen.

Nu zegt mij dat eigenlijk niet zo heel veel: 'huidirritatie voorkomen'. Die term doet vermoeden dat andere wasmiddel-producenten er vooral op uit zijn om enorme allergische reacties uit te lokken... Lijkt mij wat overdreven. Het voordeel van dit product is dat het geen parfum, parabenen en kleurstoffen bevat. Dat is prettig, want parabenen schijnen niet zo gezond te zijn en ik vind de was te chemisch ruiken als er een overdaad aan parfum is toegevoegd. Wat ik wél wil: een was die fris ruikt en lekker schoon is. Ik ben benieuwd of dit lukt met dit merk.

Het grote voordeel van dit wasmiddel: de verpakking. Het grote nadeel van dit wasmiddel: de verpakking.

Laat ik positief beginnen. Normaal gesproken prop ik mijn boodschappen in een rugzak en dat vormt altijd een probleem als ik wasmiddel koop. Dit pak is lekker klein en kan ik prima kwijt tussen al mijn boodschappen. Een ander voordeel is dat het wasmiddel compact is. Ondanks dat ik het aantal van 23 wasbeurten niet denk te halen (zoals op de verpakking staat), gaat zo'n pak lang mee.

Opening verpakking AH Puur KleurpoederHet grote nadeel van deze verpakking: de vreselijk onhandige opening. Nou ben ik niet zo handig aangelegd en wellicht doe ik dit helemaal verkeerd. Wie het weet mag het zeggen... De vormgeving van het pak doet vermoeden dat er ergens halverwege een gat ontstaat. Als het pak op die manier is geopend en er daarna nog volop wasmiddel in het pak zit – zoals bij de eerste wasbeurt natuurlijk het geval is – moet je opletten dat het pak niet leegstroomt. Door die rare opening lukt het mij niet om al het wasmiddel in het juiste bakje te doseren. Vandaar dat ik niet aan die 23 wasbeurten toekom... Er belandt waspoeder op de grond, bovenop de wasmachine of in de badkuip. Dat worden maximaal 20 wasbeurten, vrees ik...

Een wasmiddel zonder parfum. Hoe gaat de was dan ruiken?

Het waspoeder kan ik nauwelijks ruiken en ik heb een goede neus. Ondanks dat ik niet van parfum houd, moet ik eraan wennen dat de geur praktisch ontbreekt. Dat is een groot verschil met veel andere wasmiddelen, zoals Lenor (eveneens uitgeprobeerd). Ik ben bang dat dit wasmiddel vieze luchtjes uit bijvoorbeeld zweterige t-shirts of gebruikte theedoeken niet uit de was kan halen en moet er niet aan denken dat alles muf gaat ruiken. Die gedachte blijkt onterecht. Als ik de was uit de machine haal, ruikt deze niet naar parfum of zweet; gewoon naar natte was. Als de was eenmaal droog is, ruikt deze neutraal.

Als ik de was ophang, voelen de stoffen iets anders aan; wat ruwer ten opzichte van de andere wasmiddelen die ik gebruik. Eenmaal droog, laat de was zich moeilijker opvouwen dan anders. Misschien zorgen chemische stoffen, wat andere wasmiddelen hebben, ervoor dat de was wat zachter wordt. Overigens heeft AH in dezelfde lijn ook wasverzachter en dat heb ik nu niet gebruikt; dat moet ik later maar eens uitproberen... Misschien is dat een oplossing voor die ruwheid. Toch vind ik het persoonlijk een beetje jammer dat de stof zo stijf wordt.

Hoe schoon wordt de was?

Het belangrijkste: hoe schoon wast AH Puur waspoeder kleur? Het wasmiddel doet niet onder voor een A-merk. De was wordt mooi schoon en er ontstaan geen vlekken van het wasmiddel op mijn schone was. Het wasmiddel doet dus goed zijn werk. Een aandachtspunt is dat je niet teveel wasmiddel gebruikt (wat snel kan gebeuren, aangezien je het middel bijna niet ruikt). Als je teveel doseert, lost het wasmiddel slecht op en moet je na de wasbeurt allerlei klonten uit de wasmachine verwijderen.

AH Puur waspoeder kleur is een product dat voldoet aan mijn verwachtingen. De was wordt schoon en is vrij van rare luchtjes. Toch moet ik – zelfs als parfumhaatster – eraan wennen dat dit wasmiddel geen parfum bevat. Ik denk dat dit komt doordat wij allemaal gewend zijn geraakt aan 'de geur van wasmiddel'. Hoe dan ook: als er een manier is om minder vaak ruzie te hebben met de verpakking, ga ik dit product vaker kopen.