Duurzaam bankieren: wat levert dat op, behalve geld?

Geld sparen bij een duurzame bankDe rente staat momenteel zo laag dat je bijna zou vergeten om na te denken over een betrouwbare bank. Toch is het de moeite waard om stil te staan bij dit onderwerp. De juiste keuze zorgt er namelijk voor dat ook jouw geld kan bijdragen aan een betere wereld.

Overstappen kan voordelen opleveren voor mens en milieu.

Of het nu gaat om kleine of enorme bedragen... Banken horen natuurlijk goed voor jouw geld te zorgen. Wat doen zij daar verder mee? Investeringen van banken, die mede mogelijk gemaakt worden door jouw spaargeld, kunnen de wereld beïnvloeden. Helaas voeren niet alle banken een verantwoord beleid bij belangrijke thema's als: klimaatverandering, dierenwelzijn, mensenrechten en gezondheid. Een duurzame bank doet geen zaken met organisaties en landen die een schadelijk beleid voeren. Indirect draag jij dus bij aan een betere toekomst door over te stappen naar een duurzame bank.

Hoe werkt een duurzame bank? Allereerst investeren zij in duurzame projecten met een maatschappelijk doel. Duurzame banken voeren daarnaast een verantwoord beleid voor hun eigen organisatie.

Duurzame banken investeren in verschillende maatschappelijke, sociale en culturele projecten. Het accent ligt op duurzaamheid en daarbij hoort ook een duurzaam beleid voor de eigen organisatie. In tegenstelling tot andere banken, worden minder hoge bonussen uitgekeerd en is er meer oog voor het milieubeleid.

Er zijn nog steeds verschillende banken die mooie winsten maken. Maar tegen welke prijs?

Een duurzame bank doet geen zaken met bedrijven en landen die een omstreden beleid voeren, zoals: mensenhandel, kinderarbeid, wapenhandel. Je zou denken dat iedere bank deze thema's hoog op de agenda heeft staan, maar volgens de berichtgeving van de Eerlijke bankwijzer (een initiatief van diverse organisaties die zich bezighouden met mens en milieu), blijkt dit helaas niet altijd het geval. Door te bankieren bij een duurzame bank, kies je voor een bank die jouw geld in ieder geval niet besteedt aan niet-duurzame zaken.

Twee duurzame banken zijn ASN Bank en Triodos. Zijn er verschillen tussen deze banken?

Triodos en ASN worden allebei zeer positief beoordeeld door door de Eerlijke Bankwijzer. Bij ASN heb ik een privé-rekening en bij Triodos een zakelijke rekening. Als ik zoek naar informatie ontdek ik eigenlijk geen verschillen tussen deze banken en dat merk ik ook in de praktijk. Mijn aanvraag voor een nieuwe rekening is bij beide banken vlot verlopen en bankieren via internet verloopt soepel. Ik ben enthousiast! Verschillen zitten volgens mij vooral in een paar details.

Vergelijking readers Triodos en ASNDe ASN biedt op dit moment (augustus 2017) iets meer rente. Een ander voordeel van de ASN Bank is dat hun reader, die gebruikt wordt tijdens het internet-bankieren, erg prettig werkt (duidelijk display, fijne toetsen). Bij Triodos werkt de reader ook goed, maar ik verwacht dat het lastiger wordt om de toetsen te bedienen als je grote handen hebt. Ook vind ik het scherm van Triodos moeilijker te lezen, door de keuze van het lettertype (het is overigens mogelijk om de tekst te vergroten). Het display van Triodos gaat bovendien spiegelen als je deze niet in de juiste hoek houdt.

Wat ik bij Triodos positief vind, is dat er bij de aanvraag van mijn zakelijke rekening gerichte vragen zijn gesteld over mijn bedrijf. Dit is een standaard procedure en ik vind het een prettige gedachte dat organisaties zorgvuldig worden gescreend. Aangezien ik bij de ASN Bank geen zakelijke rekening heb aangevraagd, heb ik hun procedure voor zakelijke klanten niet kunnen uitproberen.

Een verschil tussen Triodos en ASN is dat Triodos een eigen Nederlandse bankvergunning heeft. De ASN Bank is een merk dat onder de vergunning van De Volksbank N.V. valt (waar ook andere organisaties onder werken). Wat de ASN Bank daar zelf over zegt (via hun website), is dat ASN Bank de duurzame aanjager blijft binnen De Volksbank . De missie van ASN Bank en de wijze waarop deze wordt ingevuld, blijven ongewijzigd. Er zijn dus geen gevolgen voor het duurzame beleid wat ASN Bank voert.

Ik vind het vooral een fijne gedachte dat mijn geld op een duurzame manier wordt besteed.

Ik ervaar nauwelijks tot geen verschil in de werkwijze van ASN en Triodos. Om echt onderscheid te maken tussen deze banken, moet je letten op details. Daarnaast is het handig om te bedenken wat je als gebruiker het prettigst en het belangrijkst vindt. Uiteindelijk gaat het erom dat jouw (spaar)geld op een goede manier wordt geïnvesteerd. Beide banken heb ik succesvol uitgeprobeerd en ik hoop dat ik lange tijd gebruik kan maken van hun diensten.