The North Face Vault: is deze rugzak geschikt om te gebruiken als laptoptas?

Veel ondernemers moeten dagelijks sjouwen met hun laptop. Dan is het prettig om een geschikte laptoptas te hebben. Zelf zie ik mijn laptop als mijn 'mobiele kantoor' en wil ik erop kunnen vertrouwen dat deze veilig in mijn tas zit. Als ik daarnaast nog andere spulletjes kan meenemen, is dat ook prettig. Ik koop een nieuwe rugtas: The North Face Vault. Hoe bevalt deze tas en is deze geschikt voor zakelijk gebruik?

De eerste indruk

The North Face Vault TurquoiseMijn tas koop ik bij een fysieke winkel in de stad Groningen. Of ik zeker weet dat ik deze tas wil? De verkoopster vindt deze tas vooral geschikt voor scholieren. Ik bekijk mijn tas beter en vind dat ze niet helemaal gelijk heeft.

Natuurlijk: als je je in een hele formele omgeving bevindt, is het misschien verstandiger om voor een ander type tas te gaan, maar dat geldt voor bijna iedere backpack. Toch vind ik dit exemplaar, veilig grijs met een paar turquoise accenten (ik houd van turquoise), prima voor op kantoor.

Online is The North Face Vault overigens in allerlei kleuren verkrijgbaar, bijvoorbeeld met een geel/oranje accent of zwart/grijs (Travelbags.nl).

Waarom mijn keuze voor The North Face Vault?

binnenvak The North Face VaultVoor mij zijn er vijf redenen om voor deze dagrugzak te kiezen.

 1. Het is fijner om een rugzak te dragen. Zeker als je veel spullen bij je hebt, en op een of andere manier is dat bij mij vaak het geval, kun je op die manier het gewicht beter verdelen dan bijvoorbeeld een schoudertas. Veel praktischer dus.
 2. Het exemplaar dat ik heb gekocht is geschikt voor vrouwen. De schouderbanden lopen wat meer aan de zijkant en dat draagt een stuk comfortabeler.
 3. In de tas kun je een laptop van maximaal 15 inch kwijt.
 4. Naast een laptop kun je nog heel veel andere dingen kwijt in deze tas.
 5. De meeste rugtassen hebben grote compartimenten en daardoor loop je meer kans om van alles kwijt te raken (zoals pennen, aantekeningen, sleutels of mobiele telefoon). Het voorste gedeelte van The North Face Vault bevat extra vakjes, een gedeelte dat je met klittenband kunt dichtmaken, een extra rits en een klemmetje voor rondslingerende sleutels. Hartstikke georganiseerd dus.

schouderbanden The North Face VaultOf nou ja: eigenlijk is er nog een zesde reden. Ik vind het design mooi. Uiteindelijk gaat het natuurlijk vooral om het gebruikersgemak en of de tas comfortabel is.

Op het kaartje dat ik erbij krijg, staat deze enthousiast boodschap: 'this pack was endorsed by the American Chiropractic Association'. Hartstikke goed voor de rug blijkbaar. Wát een verantwoorde tas. Al een maand ben ik nu de trotse eigenaar.

Hoe bevalt The North Face Vault? Zeven voordelen.

 1. De rugzak draagt prima: de banden zijn stevig, maar toch zacht. Zorg er wel voor dat je deze goed afstelt, anders kun je alsnog de rug teveel belasten.
 2. Behalve een laptop – die overigens prima op zijn plek blijft – kan er inderdaad ontzettend veel in. Even een paar boodschappen doen na werktijd? Past gewoon.
 3. Het is superfijn dat er extra vakjes zijn. Dat maakt de indeling veel overzichtelijker. Het klittenbandvakje voegt voor mij niet heel veel toe, maar dat is persoonlijk.
 4. De twee losse zijvakken zijn vrij eenvoudig, maar geweldige toevoegingen. Op die manier kun je een natte paraplu toch nog opbergen zonder dat de rest van de tas nat wordt. Ook kun je in zo'n vak een waterfles kwijt.
 5. Over het algemeen maakt de tas een degelijke indruk: de stof voelt robuust aan, de ritsen lijken stevig en de bovenkant bevat een stevig handvat.
 6. De voorkant bevat een lusje dat reflecteert. Ook kun je in die lus een fietslampje bevestigen. Ook de achterkant bevat een reflector, waardoor je dus beter zichtbaar bent in het donker.
 7. Dit type backpack is zowel in een mannen- als vrouwenversie verkrijgbaar. Dat draagt bij aan het comfort.
De borstriem heeft een verborgen extraatje. Iets wat je makkelijk over het hoofd ziet, maar wat je wel kunt horen.

fluitje The North Face VaultIk denk dat de borstriem, aan de voorkant van de rugzak, voor de meeste mensen een meerwaarde is. Echter: bij een grotere cupmaat en/of een dikke winterjas vind ik het persoonlijk minder prettig om de voorkant op die manier aan te snoeren. Dat ligt dus eigenlijk niet aan de tas, maar heeft vooral te maken met lichaamsbouw. Echter: de borstriem bevat ook een ander snufje. De riem heeft een uitstulpsel, wat eigenlijk een fluitje is. Als je de borstriem gebruikt (toch maar doen), dan kun je er redelijk makkelijk bij. Je kunt dus geluid maken bij onraad of als je hulp nodig hebt. Een mooie survival-tool voor een laptoptas.

Deze tas bevat dus verrassend veel voordelen, maar ik zie ook een paar nadelen.

 • Wat voor The North Face Vault geldt, en voor heel veel rugzakken, is dat het handige vak (waar je belangrijke dingen in kunt stoppen) pal aan de voorkant van de tas zit. Als je de rits en/of de klem voor de sleutelhanger gebruikt (en tijdig op het fluitje kan blazen in verdachte situaties), moet een eventuele dief wel wat moeite doen. Toch zie ik het niet als diefstal-proof. Het is daarom niet aan te raden om waardevolle spullen in het voorvakje te doen (sowieso geen geweldig idee).
 • Het laptopvak is bedoeld voor een 15 inch laptop, maar mijn 13 inch laptop (een ouder model) zit redelijk strak in de hoes. Een collega met een groter uitgevallen laptop van 15 inch (eveneens een wat ouder model) kreeg haar laptop niet in het laptopvak van mijn tas. Het is dus niet te garanderen dat iedere laptop van 15 inch daadwerkelijk gaat passen. Pas dus op als je een wat grotere laptop hebt met een 15 inch scherm.
 • Het lukt mij niet om The North Face Vault rechtop te laten staan. Hij moet altijd tegen een tafelpoot staan en dan nog is het oppassen. De tas kan dus vallen en op de grond rondslingeren. Geen wereldprobleem, maar wel een beetje irritant. Misschien wordt dit na verloop van tijd beter als de nieuwigheid van deze tas voorbij is en de tas wat meer vorm krijgt.
 • De laptop is goed beschermd, maar losse vellen papieren hebben de neiging om naar beneden te zakken. Dat gaat op den duur behoorlijk kreukelen. Zo'n kreukelpapier uit de tas vissen – wat ooit bedoeld was als zakelijk stuk – maakt natuurlijk geen professionele indruk. Als je belangrijke stukken moet vervoeren in deze rugzak, zorg dan voor voldoende bescherming (zoals een hoesje of map).

Conclusie: geschikt voor zakelijk gebruik, maar let goed op bij losse papieren

The North Face Vault backpack met laptopvakThe North Face Vault is een comfortabele backpack die meer te bieden heeft dan een vak voor een laptop. De tas oogt compact, maar bevat genoeg ruimte voor andere spullen en is handig ingedeeld. Wanneer je veel losse papieren moet meenemen, is het handig om deze extra te beschermen. Anders loop je kans dat je op een later moment een prop uit de tas haalt: dat zie ik als het grootste nadeel van deze tas.

In een zakelijke omgeving waar iedereen schoudertassen of koffers gebruikt, oogt deze rugzak misschien wat te casual. Op kantoorruimtes die wat informeler zijn, kun je met The North Face Vault prima voor de dag komen. De tas is vooral erg praktisch in het gebruik. Ik raad hem aan.