Hoe vang je muizen? Is de diervriendelijke muizenval oké?

Het kan iedereen overkomen: muizen in huis! Je hebt niet zoveel nodig om ze bliksemsnel binnen te krijgen. Een kiertje in de muur of de deur even open laten staan... Muizen schijnen slechts een halve centimeter nodig te hebben. Hoe krijg je ze weer het huis uit?

Muizen laten zich ontzettend moeilijk verjagen...

Muis gevangen in diervriendelijke muizenvalMuizen... Ze lijken klein en schattig, maar zijn tegelijkertijd ontzettend onhygiënisch. Dat ze overal ontlasting en urine achterlaten, bij voorkeur op een plek waar je eten hebt liggen, is geen frisse gedachte. Daarnaast kunnen ze met hun geknaag voor schade en overlast zorgen. Muizen zijn dus slecht voor huizen en voor jouw gezondheid. Vaak is een muis niet alleen... Deze diertjes planten zich razendsnel voort. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om een huis muisvrij te krijgen. Bovendien zijn ze razendsnel en de meeste muizen laten zich niet zomaar vangen...

Het is het handigst als je kunt voorkomen dat er muizen in huis komen. Sommige muizen huppelen namelijk vrolijk de drempel over als je de deur open doet.

Als je de onderkant van de deur afschermt, kun je al veel gedoe voorkomen. Let ook op de muren en maak spleten en kieren dicht: dat scheelt extra muizen-ingangen. Berg je eten op (bij voorkeur in een afgesloten trommel) en ruim kruimels op. Er bestaan speciale muizenverjagers: apparaten met een hoge pieptoon die muizen zouden afschrikken. De ervaringen zijn wisselend: sommige mensen zeggen dat hun kinderen of huisdieren last krijgen van deze tonen. Een andere oplossing is om een kat in huis te halen, maar dat is echter geen garantie. De geur van katten zou muizen kunnen afschrikken, maar dat weerhoudt niet iedere muis om binnen te komen. Bovendien zijn er ook nog katten die graag levende muizen van buiten naar binnen brengen. Dat is juist niet de bedoeling...

Help, een muis! Gif strooien dan maar? Liever niet.

Als je een muis ziet, kan de eerste gedachte zijn: uitroeien! Nu! Muizengif zorgt ervoor dat de muis uiteindelijk sterft door inwendige bloedingen. De muis zou daar weinig van merken, volgens de fabrikanten, maar persoonlijk heb ik daar mijn twijfels bij. Sowieso lijkt het mij niet echt diervriendelijk om op deze manier van muizen af te komen. Je weet bovendien nooit zeker of de muis nog naar buiten komt. Stel: je strooit gif, de muis eet dat en gaat naar buiten. Dan is de kans reëel dat de muis wordt opgegeven door een ander dier. Indirect kun je met muizengif ook uilen of katten vergiftigen.

Niet vriendelijk voor muizen, maar prettiger voor andere dieren is het plaatsen van een muizenval. De meeste mensen kiezen daarbij voor de klassieke muizenval: een plankje met beugel en veer. Het principe is simpel: je spant de veer en legt een stukje aas op het plateau. De muis komt op het aas af, waardoor de veer terug klapt. De muis breekt zijn nek of rug en is (hopelijk) meteen dood. Er zijn ook andere soorten muizenvallen die ervoor zorgen dat de muis wordt gedood. Een modernere toepassing is het gebruik van koolstofdioxide-gas. Hierbij wordt het lokaas in een langwerpige kamer gelegd met meerdere ingangen. Zodra de muis binnen is, worden deze ingangen afgesloten en komt het gas vrij.

Hoe diervriendelijk is de diervriendelijke muizenval?

Diervriendelijke muizenvalDiervriendelijke muizenvallen heb ik (helaas) vaak moeten uittesten, aangezien er veel muizen in mijn stad leven. De kans is groot dat daarvan weleens eentje binnenglipt. Zelf vind ik het een naar idee om een muis te moeten doden. Niet alleen om de muis zelf, maar de aanblik van dode dieren vind ik nogal naar. Het voelt beter om een muis levend te vangen en hem of haar op een rustig plekje (niet al te dicht bij huis, anders is-ie meteen weer terug) uit te zetten. Toch vraag ik me af of die gedachte klopt: is een diervriendelijke val 100% diervriendelijk? Ik moet eerlijk zeggen dat ik daaraan twijfel. Ik heb twee soorten diervriendelijke vallen gebruikt.

  1. Een diervriendelijke val met een kooitje. Je spant een veer en legt daar een stukje aas op. Zodra de muis aan het aas eet, valt de kooi dicht en kun je de muis levend uitzetten.
  2. Een plastic val. Het is een bakje waarin je wat aas legt. Zodra de muis in het bakje komt, sluit de ingang. Het voordeel van deze val is dat de kooi -in tegenstelling tot de kooi- niet met een harde klap dichtvalt. Dat zou voor de muis minder stress opleveren.

Het kooitje heb ik uitvoerig getest. Dat deze methode verrassend succesvol is, kun je afleiden uit dit filmpje.

Hebbes! Menig muis is in deze diervriendelijke muizenval gelopen. Hele kleine muizen (of slakken) lukt het soms om het aas eruit te halen zonder dat de val dichtgaat. Verder is het een keer voorgekomen dat een (hele sterke en tevens paniekerige) muis uit de dichtgeklapte val is gekomen door de veer te ontwrichten. Het is dus altijd belangrijk om regelmatig te controleren of de veer nog sterk genoeg is. Verder denk ik dat het kooitje de nodige stress oplevert. De muis uit ons filmpje maakt niet bepaald een rustige indruk... Bovendien klapt deze diervriendelijke muizenval keihard dicht; net zo hard als bij een klassieke muizenval, schat ik in.

De kooi vind ik nogal klein; ik vermoed dat grotere muizen bij het dichtklappen een grote pets tegen hun achterste krijgen.

Het komt weleens voor dat ik (nou ja: eigenlijk mijn vriend, want ik ben minder dapper) de val 's ochtends check en deze leeg is. 's Avonds blijkt er een muis in te zitten en ligt er ontzettend veel troep (ontlasting) omheen. Dat geeft de indruk dat de muis vrij vroeg op de dag in de val is beland. Ik vind het vervelend als zo'n beestje daar zo'n lange tijd in zit. Dat lijkt mij nogal stressvol. Bij het uitzetten zoeken we een rustige plek uit. Toch levert dat uitzetten ook weer stress op voor die diertjes, volgens mij: sommige muizen blijven muisstil in het kooitje zitten (ondanks dat ze er gewoon uit kunnen), anderen stuiteren de natuur in en weer andere muizen verbreken hun snelheidsrecord. Dan zijn ze vrij en weet je niet wat er verder gebeurt. Voor hetzelfde geld worden ze vijf minuten later alsnog gegrepen door een roofvogel of kat...

De plastic val blijkt zeer dieronvriendelijk voor slakken.

Naaktslak veilig buitenOver de plastic val kan ik kort zijn: koop het niet. Het enige wat ik hiermee heb gevangen, zijn naaktslakken. Zodra zo'n slak naar binnen glibbert, gaat de val dicht en kan daar dus geen muis meer bij. Mocht het toch lukken om een muis te vangen, dan vraag ik me af hoe diervriendelijk het is om lange tijd opgesloten te moeten zitten in een afgesloten plastic bak. Uiteindelijk heb ik de val weggegooid, omdat deze zwaar bevuild was door de slakken en niet meer schoon te krijgen was.

Nu ben ik geen fan van naaktslakken. Toch vind ik de plastic val voor deze diertjes ontzettend zielig. De val is namelijk voorzien van een metalen raster; de gevangen slakken doen een poging om daar doorheen te kruipen en blijven steken. Ze kunnen niet voor- of achteruit en gaan langzaam dood in het metaal. Gezien de enorme hoeveelheid slijm dat vrijkomt, lijkt dat op een gruwelijke manier te gebeuren. Weg met die val dus.

Hoe vergroot je de vangkans met een diervriendelijke val?

Een val heeft geen zin als er op andere plekken in huis eten te vinden is. Zorg er dus voor dat het eten in de val, het enige is waar de muis bij kan.

Gevangen muis met pasta in diervriendelijke muizenvalProbeer de val in de looproute te plaatsen. Een muis loopt meestal aan de rand van de kamer (bijna nooit in het midden, tenzij hij of zij in een brutale bui is) of zit graag in de buurt van een keukenkastje. Muizen zoeken warme plekjes op, zeker in de winter. Bijvoorbeeld bij de kachel of bovenop de internet-router (ja, dat hebben we ook al meegemaakt). Het kan een goede strategie zijn om bij dit soort plekken een muizenval te plaatsen. Dan blijft de grote vraag: wat stop je dan in zo'n val? Ik heb allerlei vormen van aas uitgeprobeerd. Met wisselend resultaat...

  • Cassavechips! Deze optie ligt niet echt voor de hand, maar blijkt prima te werken. Tortillachips blieven de muizen ook.
  • Pindakaas: soms wel en soms niet.
  • Droge pasta: het gebeurde één keer dat een muis daar snel op aanviel, maar dat kwam omdat-ie hongerig was. De meeste muizen leken hier niet zo enthousiast van te worden. Goede optie als je niks anders in huis hebt.
  • Kaas: daarop werd niet gehapt (misschien omdat het 30+ kaas was).
  • Cashewnoten: succesvol uitgeprobeerd!
  • Chocolade: een muis was dol op het huismerk van Albert Heijn. De rest van de chocolade werd niet aangeraakt. Misschien is het beter om zelf alle chocolade op te eten in plaats van dit als aas te gebruiken.
  • Niets: sommige muizen zijn daarin getrapt. Omdat ze nieuwsgierig waren naar de kooi zélf. Of toch een beetje dom...

Om een lang verhaal kort te maken: ik vind het goed dat er diervriendelijke muizenvallen bestaan. Ik denk dat zoiets een betere optie is dan muizen verdelgen of uitroeien. Toch kun je nooit garanderen dat diervriendelijke muizenvallen daadwerkelijk goed zijn voor muizen. Je kunt niet voorkomen dat het stress oplevert, indirect kan een dier toch doodgaan door het plaatsen van een val. Het is daarom het beste om muizen in huis zoveel mogelijk te voorkomen: dat scheelt het meeste dierenleed.