Een hoofdtelefoon tegen omgevingsgeluid: waar moet je op letten?
Lange tijd was ik koppig als het ging om koptelefoons. Want waarom zou je moeten betalen om stilte te krijgen? Aan de andere kant: werken in een kantoorruimte brengt extra geluiden met zich mee. Ik ga daarom toch overstag en probeer een hoofdtelefoon van Sennheiser: de HD 25 light.
Ik werk in een flexibele ruimte waar meerdere ondernemers hard aan het werk zijn. Die flexibiliteit is meestal hartstikke gezellig en goed werkbaar. Het is ook een ruimte waar mensen overleggen, in- en uitlopen en koffie drinken. Het vergt daarom wat extra concentratie om lekker aan het werk te blijven.
Nou is mijn probleem dat ik ieder kuchje, snufje, smakje en zuchtje kan horen. Wat nu?
Ik geloof dat ik vrij gevoelig ben voor omgevingsgeluiden en tja: ik kan natuurlijk niet van collega's verwachten dat ze even stoppen met ademhalen omdat zulke geluiden mij afleiden. Ik ben degene die dat ongemak toch moet oplossen. Ik haal diep adem – ja, dat mag dan weer wél van mezelf – en ga op onderzoek uit.
Al snel ontdek ik: hoofdtelefoons heb je in verschillende soorten en maten. Wat past er bij mij? Een greep uit alle keuzes die ik blijkbaar moet maken:
- draadloos of snoer?
- noise cancelling of passieve ruisonderdrukking?
- oordopjes, on ear of over ear?
- hoe degelijk moet het zijn?
Vrijwel overal lees ik dat Bose – draadloos en met noise cancelling – prachtig is. Waarom? Noise cancelling filtert het omgevingsgeluid door middel van elektronische signalen, waardoor je zelfs vliegtuigmotoren niet meer zou kunnen horen. Wauw! Voor draadloos is natuurlijk ook veel te zeggen: geen snoer die je tegenhoudt.
Toch ga ik voor de Sennheiser 25 HD Light: een hoofdtelefoon met een snoer en zonder noise cancelling. Alleen van de verpakking word ik al blij.
Draadloos zou erg prettig zijn geweest, maar dat gaat via een Bluetooth verbinding. Aangezien Bluetooth ook wordt gebruikt voor andere apparaten op mijn werk (toetsenborden en andere hoofdtelefoons) vrees ik dat we elkaar gaan verstoren. Misschien is dat een onterechte zorg, maar ik wil daar niet over nadenken. Daarom kies ik voor een hoofdtelefoon met snoer.
Ik vind dat omgevingsgeluid moet verdwijnen. Waarom kies ik dan niet voor noise cancelling?
Ooit stond ik in de Mediamarkt met een noise cancelling hoofdtelefoon op mijn hoofd en het werd muisstil. Die stilte werkte oorverdovend: het klopte niet naar mijn gevoel – zeker niet in de Mediamarkt die normaalgesproken bolstaat van het geluid – en het was alsof er druk op mijn oren stond. Dat laatste zal wel een kwestie van wennen zijn geweest, maar prettig vond ik het niet.
De Sennheiser 25HD Light biedt 'passieve ruisonderdrukking' in plaats van noise cancelling. Dat houdt in dat het omgevingsgeluid (gedeeltelijk) wegvalt: puur om het feit dat er een koptelefoon op het oor zit. We hebben het hier over een 'on ear hoofdtelefoon': deze Sennheiser zit tegen het oor aangedrukt en bevat kleine zachte kussens. 'Over ear headphones', zoals die prachtige Bose, vallen helemaal over de oren waardoor je nog meer afgesloten bent van de omgeving.
Oordopjes, on ear of over ear? Dat is persoonlijk.
Oordopjes vind ik wat minder fijn als je lang aan het werk bent. Over ear sluit mooi af, maar oogt voor mijn hoofd wat groter. On ear is weer fijn bij het transport: je hoeft geen zware koptelefoon te vervoeren.
De Sennheiser 25 HD Light oogt vrij eenvoudig. In de verpakking zit de koptelefoon, een gebruiksaanwijzing en een 'schroefbare 3,5 naar 6,3 mm jack-adapter'. Dat schroefje oogt dan weer erg chic.
Deze Sennheiser biedt op het eerste gezicht een aantal mooie voordelen:
- Het is een betaalbare hoofdtelefoon van een betrouwbaar merk.
- Licht in gewicht. Bovendien kun je de oordoppen naar binnen draaien zodat meenemen nog eenvoudiger wordt.
- Het ontwerp ziet er degelijk uit en nog beter: de snoeren zijn vervangbaar. Daardoor is deze Sennheiser goed te repareren, mocht-ie op lange termijn toch een keer stuk gaan. Aangezien je dan geen nieuwe hoofdtelefoon hoeft aan te schaffen, is dit ook nog een duurzame oplossing.
Een paar nadelen ontdek ik ook. Zo is het snoer wel heeeeeeel erg lang en ja, dat moet ook iedere keer weer worden ontward. En 100% afsluiten gaat niet met dit type hoofdtelefoon, maar je komt best ver met de juiste muziek.
Het geluid klinkt mooi vol. Het is echt fijn om naar muziek te luisteren met de Sennheiser 25 HD Light. Zeker als de muziek gelaagd is (het volume harder zetten zou ik niet doen, dat vind ik ook niet nodig) kun je prima een eigen geluidswereld creëren waarin je rustig kunt werken. Zelfs als de omgeving wat rumoeriger wordt.
De échte beproeving? Dat is natuurlijk de vrijdagmiddagborrel op mijn werk.
Normaalgesproken kan ik moeilijk doorwerken als verderop in de ruimte de borrel van start gaat met veel mensen. Met de Sennheiser heb ik mij toch redelijk kunnen afsluiten van deze gebeurtenissen; ondanks dat ik echt gevoelig ben voor omgevingsgeluiden. Dat het toch werkbaar is, is bijzonder: dikke plus dus.
Al met al raad ik een goede hoofdtelefoon zeker aan. Wat precies bij jou past blijft een persoonlijke keuze. Voor mij gaat de Sennheiser 25 HD Light standaard mee. Waar ik ook van overtuigd ben: meer rust kost geld, maar van zo'n investering heb je – als het goed is – ook een lange tijd plezier. Ik ben niet meer koppig als het gaat om een goede koptelefoon.