Of je worst lust... Maar dan vegetarisch.

Een dagje geen vlees wordt steeds logischer. Zeker nu de laatste tijd blijkt dat vlees eten een grote impact heeft op het milieu.

vegetarische rookworst verpakking UnoxZelf was ik een groot liefhebber van biologisch vlees. Maar ja: een dier moet ook geslacht worden en het blijft altijd de grote vraag of dat diervriendelijk gebeurt. Een dier laten sterven lijkt mij dan ook geen zachtzinnig proces; liefdevol dood-aaien gaat natuurlijk niet…

Kortom: ik probeer steeds meer 'vleesloze dagen' in te lassen en sluit niet uit dat ik ooit vegetariër word. Mijn dieet is inmiddels 90% vegetarisch, schat ik. Mijn 10% vlees komt voornamelijk door mijn zwak voor bitterballen (overigens bestaan daarvoor goede vegetarische varianten) en rookworst.

Tot nu toe heb ik nog geen vegetarische rookworst gevonden die niet piept tussen mijn tanden.

Beetje vreemd: vaak hebben vegetarische worsten een harde, gladde buitenkant en een zachte structuur. Niet echt een succes, vind ik: alsof je op een 'ballon' kauwt. Overigens vind ik de smaak van zo'n worst wel oké, maar de structuur is anders ten opzichte van de vlees-variant.

2 sterren beter levenVan tevoren ben ik dan ook wat sceptisch als ik de nieuwste rookworst van Unox test: een vega-rookworst. De veganisten onder ons mogen deze overslaan, omdat dit product eiwit van kippeneieren bevat. Hoewel die eiwitten ongetwijfeld nodig zijn, vraag ik me af: hoe tof zou het zijn geweest als deze worst veganistisch was gemaakt?

Wat ik ook jammer vind, is dat dit product twee 'Beter leven' sterren krijgt. Met het oog op duurzaamheid zou ik liever drie sterren hebben gezien, zeker in combinatie met de prijs van €3,88. Beetje fors, ik vrees dat mensen dan toch sneller voor een stukje vlees kiezen.

Tot zover de zeur-modus, wat de verpakking betreft.

Het belangrijkste is natuurlijk dat het om een worst gaat zonder varkensvlees en daarmee wint Unox mijn sympathie. De verpakking is hierop aangepast: appeltjesgroen, lekker vrolijk.

binnenkant verpakking vegetarische rookworst UnoxOok de bereidingswijze van de vega-rookworst is eenvoudig. Daar houd ik van: gewoon een tijd in heet water leggen en voilà. Hetzelfde als een rookworst van vlees dus. De vega-rookworst heeft dezelfde vorm, alleen de kleur is wat anders. Wat bleker ten opzichte van een worst die varkensvlees bevat.

De kleur blijft voor mij wel een ding. Zo in de pan lijkt het een beetje alsof ik een lichaamsdeel aan het bereiden ben.

hutspot met vegetarische rookworstOp het bord ziet het er ook minder aantrekkelijk uit, maar dat is wellicht een kwestie van smaak. Ook ben ik nogal slecht in het 'netjes opdienen van gerechten'; dat valt Unox natuurlijk niet aan te rekenen.

Of ik deze worst lust?

Dan komen we bij het belangrijkste gedeelte: de smaak! De vega-worst heeft een stevige structuur, zoals een rookworst hoort te zijn en is ook sappig. Ook fijn: in tegenstelling tot sommige andere vega-producten, heb je hier niet het gevoel alsof je op een ballon kauwt. Dat is helemaal prima.

ingredienten vegetarische rookworst UnoxSmaakt het ook naar vlees? De kruiden en vooral de rooksmaak zijn optimaal te proeven - de ingrediëntenlijst is dan ook vrij lang - en de combinatie met hutspot werkt goed. Het doet mij enigszins denken aan vlees, maar de vega-variant vind ik iets zuurder smaken. Liefhebbers van veel zout zullen hier ook wel blij van worden denk ik, maar is dat gezond? Voor mij hoeft deze rookworst niet zo zout worden gegeten, zoals hij nu wordt opgediend...

Mijn conclusie? Hm.

Het is fantastisch om voor een rookworst een vegetarisch alternatief te hebben. Sowieso prima voor een dagje zonder vlees, maar de smaak maakt mij niet echt wild. Of dit product echt de rookworst gaat vervangen? Daaraan twijfel ik.

Ik vermoed dat veel vegetariërs zo'n vega-rookworst niet zo snel uit de schappen halen, omdat het nogal op vlees lijkt. En mogelijk schrikt het sommige vegetariërs af als er een product op de markt komt dat ongeveer naar vlees moet smaken. Sowieso is deze rookworst dus niet geschikt voor veganisten, maar ook niet voor alle vegetariërs, vrees ik.

Is zo'n vega-worst voldoende om de ware worstenliefhebber te verleiden om over te stappen? Daar heb ik mijn bedenkingen bij. Jammer: het idee leek zo mooi, de uitvoering wat minder.