Test: helpt een UV-shirt tegen verbranden?
Tijdens een vakantie in het buitenland, of wanneer het in Nederland heerlijk zonnig is, kan het prettig zijn om verkoeling te zoeken in de zee. Minder fijn: tijdens het zwemmen is de kans op verbranding nogal groot. Wat nu? Een UV-shirt kan misschien een oplossing zijn en dat ga ik testen.
Dat teveel UV-straling niet gezond is, is algemeen bekend. Bovendien is een verbrande huid nogal pijnlijk; dat wil niemand. In het water krijgt de huid te maken met meer UV-straling, aangezien het licht via het water wordt weerkaatst. Je moet je daarom vaker insmeren met de juiste zonnebrandcrème. Maar ook dan blijft het oppassen…
Wanneer je gaat snorkelen heeft vooral de rug het zwaar te verduren. Dat merk ik in ieder geval wel. Sowieso vind ik het lastig om mijn rug in te smeren (en ben ook vaak te eigenwijs om iemand anders hiervoor te vragen). Verder wordt de rug tijdens het snorkelen constant aan UV-licht blootgesteld. Tenzij je natuurlijk op je rug gaat liggen in het water, maar dan gaat het snorkelen nogal lastig. In Azië ben ik een paar keer behoorlijk verbrand, met name op mijn rug. Opnieuw heb ik een reis voor de boeg en wil voorkomen dat ik opnieuw met de aftersun in de weer moet. Ik besluit daarom om een UV-shirt te kopen.
Het is online even zoeken: de meeste UV-shirts zijn geschikt voor kinderen.
Via internet is het vinden van een damesshirt nogal lastig. UV-kleding voor kinderen is volop aanwezig, maar blijkbaar vinden de meeste volwassenen zoiets minder nodig voor zichzelf. Raar, want op stranden zie ik genoeg roodverbrande mensen. Op de website van Decathlon moet ik ook even speuren naar UV-kleding voor dames waarmee ik kan zwemmen.
Op de website van Decathlon kom ik uiteindelijk bij de surfkleding terecht, waar de Rashguard 500 van het merk Olaian (afbeelding: Decathlon) wordt aangeprijsd.
Mijn UV-shirt is groen en turquoise. Persoonlijk vind ik de prijs (€12,99, exclusief verzendkosten) zeer betaalbaar en van kleurige printjes word ik altijd enthousiast. Dit wordt hem. Voor de fashionista's onder ons is het handig om te weten dat de kleuren kunnen veranderen. Die afwisseling kan leuk zijn. Het kan echter ook voorkomen dat een bepaalde kleur niet meer beschikbaar is. Goed blijven opletten dus.
Mijn UV-shirt vind ik qua kleuren ook wel een beetje passen bij dit Easybreath Snorkelmasker van Decathlon (waarmee je tijdens het snorkelen door de neus kan blijven ademen). In de toekomst wil ik dit masker dolgraag uitproberen.
Als het pakketje van Decathlon – keurig volgens afspraak – arriveert, wordt duidelijk dat het UV-shirt veel strakker valt dan een regulier kledingstuk. Op zich is dat logisch, je wil niet dat zo'n T-shirt om je heenfladdert als je gaat zwemmen. Maar toch... Ik heb vrij dunne armen en zelfs bij mijn armen zit het UV-shirt strak. Gelukkig had ik hem al in een grotere maat (XL) besteld – meestal draag ik maat L – en hoef ik het shirt niet te retourneren.
Mijn tip: als je de Rashguard 500 bestelt en twijfelt over twee maten, kies dan voor de grootste maat die je in gedachten hebt. Strak zit het sowieso…
Die strakheid vind ik overigens niet storend als ik aan het zwemmen ben. Met dit UV-shirt heb ik in de zee nog steeds veel bewegingsruimte (veel meer dan wanneer ik een 'normaal' shirt in het water zou dragen) en als het warm weer is werkt het ook verkoelend. Persoonlijk vind ik dit shirt minder lekker zitten als het droog is. Het shirt uitdoen als deze nog nat is, vind ik ook niet zo prettig. Dat is vergelijkbaar met het uittrekken van een nat zwempak, maar dan met lange mouwen erbij.
Is een UV-shirt modieus?
Hoewel je in Nederland weinig volwassenen in een UV-shirt met lange mouwen zult aantreffen, is dit scenario in Azië vrij gebruikelijk. In de Filipijnen, waar ik dit shirt heb uitgeprobeerd tijdens het snorkelen, draagt bijna iedereen een UV-shirt, ook met lange mouwen, tijdens het zwemmen. Ook handig om te weten: de print op de foto vind ik drukker overkomen dan de werkelijkheid. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je teveel opvalt. Bovendien wordt het UV-shirt donkerder (en hierdoor minder opvallend) als het nat is en aangezien het de bedoeling is om ermee te zwemmen, val je niet echt op.
Ik geloof eigenlijk dat niemand er fashionable uitziet tijdens het snorkelen. Voor een UV-shirt vind ik het mode-aspect dan ook niet echt belangrijk; het gaat er vooral om dat zo'n item zijn werk doet. En dit UV-shirt doet het! Wederom ben ik slordig als het gaat om 'rug insmeren' (onverstandig: insmeren blijft wel belangrijk om te blijven doen), maar met dit UV-shirt ben ik niet verbrand. Ook mijn rug is keurig beschermd gebleven en daar gaat het tenslotte om.
Vervangt een UV-shirt het vele insmeren? Nee! Toch ben ik enthousiast.
Als je een UV-shirt draagt, houd er rekening mee dat een groot deel van het lichaam wordt nog steeds wordt blootgesteld aan de zon (zoals gezicht, handen, benen en onderrug als het shirt omhoog kruipt). Je ontkomt er niet aan dat je zonnebrandlotion moet blijven gebruiken.Ondanks dat ik dit kledingstuk vertrouw – zeker nu dit UV-shirt nieuw is en ik nog niet te maken heb gehad met slijtage – denk ik dat het belangrijk blijft om te checken of de huid daaronder niet aan het verkleuren is. Beter is het hele lichaam in te smeren voordat je gaat zwemmen, zeker als je lange tijd in het water bent, dan weet je zeker dat je helemaal klaar bent voor de zon.
O ja: het schijnt dat het chloor van het zwembad de stof negatief kan beïnvloeden. Ik heb dit shirt in de zee getest en daar is-ie ook voor bedoeld. Een andere tip is om de lussen bij de heupen vast te maken aan de bikinibroek. Hierdoor wordt de kans kleiner dat het shirt tijdens het zwemmen omhoogkruipt en blijft de onderrug beter beschermd tegen de zon.
Conclusie: handig, maar geen vervanging van zonnebrandcrème
Het UV-shirt wat ik heb getest bevalt prima en vind ik een waardevolle aanvulling; vooral in situaties waarin de kans op verbranden groot is (snorkelen en zwemmen). Zeker wanneer je niet uren achter elkaar in het water verblijft, de huid in de gaten blijft houden en ook zonnebrandcrème blijft gebruiken is dit product een grote aanrader. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen.
Update juli 2019: het UV-shirt wat ik heb uitgeprobeerd blijkt niet meer op de site te staan van Decathlon. Deze Rashguard 500 lijkt vergelijkbaar (zie ook de afbeelding hiernaast), maar heeft dus andere kleuren.