Hoe goed werkt een goedkope smartphone?

Weinig mensen kunnen tegenwoordig zonder een mobiele telefoon. Naast bellen, wordt het steeds belangrijker om (Facebook)berichten te sturen en mooie foto's te maken. De allernieuwste iPhone ziet er natuurlijk prachtig uit, maar wat als je liever niet teveel geld aan een nieuwe smartphone wilt uitgeven? Voldoet dan ook een goedkoper toestel? Wat werkt er eigenlijk beter voor het milieu?

Jaarlijks worden talloze telefoons uitgebracht. Het liefst zou ik deze allemaal willen uitproberen, maar daarvoor bel ik eigenlijk veel te weinig en zo'n enorme voorraad aan telefoons schijnt nogal slecht te zijn voor het milieu.

smartphone AlcatelIk probeer daarom één toestel: de Alcatel Pixi 4 Wit (prepaid) met een scherm van 3,5 inch. Deze kost slechts €49,99 (je hebt ook de Pixi 4 met een scherm van 6 inch die iets meer kost) en wordt geleverd met een simkaart van Lebara. Ik kies ervoor om er een simkaart van de HEMA in te stoppen en alleen voor beltegoed te kiezen (geen databundel). Klaar! En ja, deze telefoon is echt wit, aan de achterkant...

De eerste indruk: de telefoon ziet er iets minder gelikt uit dan een duurder model, maar op zich oké. Al met al valt het gebruik niet tegen: het doet zijn werk. Ik ervaar geen verbindingsproblemen. Facebook doet het. Toch heeft deze Alcatel zijn eigenaardigheden....

Ik gebruik het toestel ongeveer drie maanden. In het begin moest ik eraan wennen en heb ik wat inkomende telefoontjes gemist.

Nu kan dat best liggen aan mijn eigen onhandigheid en/of het Android-systeem in het algemeen. De waarheid ligt in het midden... De eerste mensen die mij belden, kregen mij niet aan de lijn. Ik miste deze telefoontjes, omdat ik niet doorhad dat je moest 'swipen' om op te kunnen nemen. Ik bleef maar op het telefoon-logo drukken zonder dat er wat gebeurde.

Pas op dat je niet zomaar de hulpdiensten belt...

smartphone noodknopWat ik bijzonder vind aan de Alcatel is de positie van de noodknop. Deze zit vlakbij de '0'. Het is mij gelukkig niet overkomen, maar ik sluit niet uit dat ik per ongeluk op die knop ga drukken. Wat verder opvalt, is dat je nogal snel moet zijn met het invoeren van de pincode. Al tijdens het intoetsen krijg ik de melding dat de code onjuist is. Oeps. Maar de volhouder wint.

Verder was mijn eerste beltegoed in no-time op, zonder dat ik had gebeld. Ik bestookte de klantenservice van HEMA, maar uiteindelijk kwam ik erachter dat mijn toestel automatisch allerlei data-updates uitvoerde; op een moment waarop de wifi uit stond. Doordat er geen data beschikbaar was (ik had immers alleen beltegoed gekocht en geen databundel), ging die hele update van mijn spraaktegoed af. Aaargh. Gelukkig is zoiets snel op te lossen door de instellingen voor de data aan te passen, maar dat moet je nét even weten.

Hoe is de camera van de Alcatel Pixi 4? Tja... Laten we zeggen dat ik niet mijn vakantiefoto's met dit toestel ga maken. Nu heb ik dus het allergoedkoopste toestel gekocht met een 3,5 inch scherm. Voor die prijs kun je natuurlijk ook niet het beste van het beste verwachten. De camera-mogelijkheden schijnen voor de Pixi 4 met het scherm van 6 inch een stuk beter te zijn. Toch denk ik dat het wel een stap terug is voor mensen die gewend zijn aan de duurdere iPhone.

Geen toestel voor haters van vingerafdrukken...

spiegeling op smartphoneHeb je een hekel aan vingerafdrukken, dan wordt het met de Alcatel, met kunststof behuizing, behoorlijk poetsen. Op dit scherm zie je alle vlekken. Daar moet je dus wel een beetje tegen kunnen.

Een ander nadeel van het scherm is dat het nogal kan spiegelen. Ook dat is nogal wennen. De behuizing van kunststof biedt overigens ook weer een voordeel. Geen gedoe met een gebarsten scherm als het toestel valt. Hoewel het sterk aan te raden is om gooi-en-smijtwerk te beperken, heeft mijn Alcatel een paar vallen goed doorstaan. Dat is fijn.

Alles leuk en aardig, maar het milieu dan?

De Alcatel Pixi 4 heeft wat mij betreft, een ontzettend schappelijke prijs. Of ik op langere termijn tevreden blijf? Dat is gissen. Toch heb ik met mezelf afgesproken om niet te snel te wisselen van toestel, omdat dit het milieu geen goed doet. Sinds 2007 zijn er al zeven miljard smartphones geproduceerd. De berg elektronisch afval groeit, omdat apparaten snel worden afgedankt.

En dan weten wij als consument ook bar weinig over de arbeidsomstandigheden waaronder onze geliefde gadgets worden geproduceerd. Hoe duurzaam is Alcatel en is de productie verantwoord? Volgens Rank a Brand (een internationale community van verantwoordelijke consumenten) zijn over Alcatel nog geen onderzoeksgegevens bekend. Volgens de website van Alcatel, is Alcatel een handelsmerk van Nokia dat met licentie wordt gebruikt door TCL Communication Ltd.

Als je wilt weten hoe verantwoord Alcatel werkt, kan het wellicht helpen om te kijken hoe Nokia het doet.

Helaas: op Rank a Brand vind ik ook geen informatie over de huidige Nokia's. Wel stuit ik op een bericht van Trouw dat stelt dat Nokia ooit bovenaan de lijst stond op het gebied van duurzaamheid van elektronicafabrikanten. Dat klinkt positief. Het blijft echter nog steeds onduidelijk welke normen worden gesteld aan smartphones. Hoe weet je dan of alle normen worden nageleefd?

Het blijft onbevredigend dat je niet weet welke smartphone merken écht duurzaam zijn.

Volgens Rank a Brand is de Fairphone op dit moment het meest duurzaam, maar zelfs dit merk zou meer transparantie kunnen bieden (bijvoorbeeld over CO2-uitstoot). Hopelijk komt in de toekomst meer duidelijkheid over de productiemethodes van smartphones zodat het makkelijker wordt om een verantwoorde en duurzame keuze te maken.

Terug naar de Alcatel Pixi 4: mijn eindoordeel

Als je op zoek bent naar een goedkope smartphone waar je social media en apps goed op wilt laten draaien, dan is de aanschaf van de Alcatel Pixi 4 een goede keuze. Ondanks de eigenaardigheden met het scherm en dat je er als gebruiker even aan moet wennen, vind ik het een degelijk toestel. Alcatel doet wat het moet doen. Het doet weinig méér dan dat, maar daar is de prijs ook naar.

Wil je de smartphone gebruiken als fototoestel, dan kun je beter voor de Pixi 4 kiezen met het scherm van 6 inch. Of misschien toch wat meer geld opzij zetten voor een duurdere smartphone die beschikt over een betere camera, zoals de iPhone. Overigens is er veel te besparen als je ervoor kiest om voor een refurbished iPhone te gaan.

Hoe dan ook, het blijft belangrijk om voor een smartphone te kiezen die bij jouw persoonlijke situatie past. Eentje die niet binnen twee jaar op de storthoop belandt.

Door een smartphone langer te gebruiken, maak je het milieu al een stuk blijer. Als je dan toch een nieuwe smartphone koopt, lever de oude dan in. Er zijn zelfs bedrijven die jouw oude telefoon graag willen kopen. Naast dat je daarmee het milieu spaart, is dat ook nog eens fijn voor de portemonnee. Win-win dus.

De website Rank a Brand kan helpen om een verantwoorde keuze te maken en ik hoop dat op deze site binnenkort van alles over Alcatel/Nokia te lezen is. Alcatel blijft namelijk in mijn ogen een onderbelicht, maar degelijk merk.