Online fotoservice: hoe zit het met de prijs-kwaliteitverhouding van de HEMA?

Veel mensen hebben een grote hoeveelheid foto's op hun computer of telefoon staan. Foto's afdrukken heeft zijn charme en het is makkelijk om te doen. Op internet zijn er ontzettend veel online fotoservices te vinden. Hoe bevalt HEMA? Hoe gebruikersvriendelijk werkt deze fotoservice en krijg je waar voor jouw geld?

Waarom kies ik voor de online fotoservice van HEMA? Omdat ik nieuwsgierig ben. En een tikkeltje lui.

Natuurlijk kun gewoon naar de HEMA gaan en de foto's daar afdrukken. Bij veel filialen staat een apparaat waar je allerlei media kunt aansluiten. Je selecteert de juiste foto's, die pruttelen eruit, je betaalt en klaar. Dat klinkt niet moeilijk.

Toch denk ik dat de online snelservice van HEMA nóg makkelijker is: een kwestie van de gewenste foto's uploaden, de juiste HEMA selecteren, foto's ophalen en betalen bij de kassa. Klaar! Dat scheelt een hoop gedoe met foto's op stickjes zetten en prutsen bij zo'n apparaat. Dat laatste zal waarschijnlijk niet echt moeilijk zijn, maar ik ben lui en gemak dient de mens. Als je echt niet naar buiten wilt, kun je ervoor kiezen om de foto's te laten bezorgen, maar ophalen bij de HEMA gaat veel sneller.

Voor de snelservice staat namelijk een levertijd van twee uur. Veel sneller dus dan de post kan bezorgen.

Bovendien is voor mij de HEMA lekker dichtbij en ben ik benieuwd of de online service écht een goede service is. Voor de meeste mensen, voor mij ook, zijn foto's dierbare herinneringen. Het is prettig als de afdrukken zorgvuldig worden afgehandeld en dat je echt met plezier naar de foto kunt kijken.

Drie afbeeldingen die bij HEMA worden getestIk kies ervoor om drie foto's te laten afdrukken: twee babyfoto's (leuk voor mijn ouders) en een foto van een walvishaai (als je heel goed kijkt of een vergrootglas bij de hand hebt) die ik heb ontmoet in de Filipijnen. Vol goede moed ga ik naar de site van HEMA. Meteen valt mijn oog op de prijs: vanaf 28 cent per foto (prijs augustus 2017). Dat klinkt niet verkeerd.

Toch is het handig om de kleine letters en voorwaarden te lezen. De prijs kan hoger uitvallen dan je op het eerste gezicht ziet...

Om erachter te komen dat de prijs van 28 cent per foto (formaat 10x15 cm) alleen geldt als je 50 foto's of méér bestelt, ben ik een aantal muisklikken verder. Voor 35 tot en met 49 foto's betaal je 30 cent per foto en bij 34 foto's of minder is het tarief 32 cent per afbeelding. Daarnaast moet je €1,50 optellen voor de verwerkingskosten. Hierdoor wordt de bestelling naar verhouding toch wat prijzig als je -zoals in mijn geval- slechts een paar afbeeldingen nodig hebt.

Schermprint bestelling HEMAHet bestellen zelf verloopt goed. Mijn foto's kan ik zonder problemen uploaden en via het online programma van de HEMA kun je aangeven waar de randen afgesneden moeten worden. Het is natuurlijk erg vervelend als foto's op de verkeerde manier worden afgesneden, dus het is fijn om dit als klant te kunnen controleren. Of dat echt werkt, dat weet ik pas als ik de foto's ga ophalen.

Het kost mij extra tijd om de bestel-knop te vinden in het programma van HEMA: ik weet niet of de plek wat onhandig is gekozen (de knop zelf is nogal langwerpig op mijn scherm) of dat ik aan het klooien ben. Het duurt ook even (enkele minuten) voordat ik de bevestiging van HEMA in mijn mailbox krijg; daar word ik een beetje nerveus van, maar het komt goed.

Daarna is het ongeveer twee uur wachten, denk ik. Maar nee...

Al na een kwartier ontvang ik een nieuw mailtje: ik kan mijn foto's ophalen. Veel sneller dus dan de website aangeeft, wat natuurlijk alleen maar prettig is. Ik print de mail uit, omdat erin staat dat ik een print moet laten zien en meld mij bij de foto-afdeling van de HEMA. De foto's liggen keurig klaar. De vriendelijke medewerker vertelt dat een print niet nodig is. Maar waarom staat dat dan in de bevestigingsmail?

Afijn, de levertijd van HEMA is meer dan prima en de gewenste foto's zijn afgedrukt. Belangrijk natuurlijk, maar hoe zit het met de kwaliteit van de foto's? Op het eerste gezicht vind ik deze oké. Ze passen prima in een foto-album. Als ik beter naar de foto's kijk, ontdek ik een paar dingen die ik persoonlijk wat storend vind.

Test HEMA fotoserviceAllereerst: de kleuren. Het blijft altijd een enorme uitdaging om kleuren op de juiste manier weer te geven. Op mijn computerscherm (plaatje links) komen de kleuren anders over (dat kan natuurlijk ook te maken hebben met hoe je een beeldscherm afstelt). Op een of andere manier lijkt deze afgedrukte babyfoto (rechts) wat geler; vergeleken met de digitale versie. Nu is het ook best lang geleden dat ik baby ben geweest, maar toch.

Afdruk foto walvishaaiBij de walvishaai-foto is het kleurverschil duidelijker. De zee en lucht waren allebei tropisch blauw toen ik de foto nam. De HEMA-afdruk is beduidend minder blauw en neigt zelfs een beetje naar grijs. Persoonlijk vind ik deze afdruk (de foto op de voorgrond) aan de fletse kant.

Een ander punt van kritiek: de snijranden. Wat ik een voordeel vind, is dat je tijdens het bestellen duidelijke randen ziet. Hierdoor is het mogelijk om te bepalen hoe een foto uitgesneden moet worden.

Afdruk HEMA foto snijrand bovenaanIk vind het daarom jammer dat ik alsnog een witte rand ontdek op mijn afgedrukte foto's. Op deze foto zit deze aan de bovenkant; een dunne, witte lijn. Op mijn foto met de walvishaai zit die lijn aan de rechterkant. Deze lijnen zijn dun, maar ik vind deze té zichtbaar. Niet iedereen zal zich hieraan storen, maar ik doe dat blijkbaar wel.

Mijn oordeel: prima als je snel foto's nodig hebt.

Over smaak (en kleur) valt te twisten. Ik ben van mening dat de kleuren sprekender kunnen, maar dat zal voor iedereen anders zijn. Ook is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er snijranden op de foto kunnen ontstaan, ook als je een goede uitsnede hebt gemaakt. Als je hoge (professionele) eisen stelt aan foto's is -volgens mij- de online fotoservice van HEMA wellicht niet de meest logische keuze.

Het is handig om te weten dat de fotoservice van HEMA ontzettend snel werkt en klantvriendelijk is. Een aandachtspunt is dat de prijs-kwaliteitverhouding gunstiger wordt als je veel foto's wilt laten afdrukken. Kortom: als je meerdere foto-afdrukken nodig hebt in een kort tijdsbestek, is de online fotoservice van HEMA een goede optie.