Welke zonnebrandcrème werkt als je niet goed tegen de zon kunt?

Strandfoto zonnebrandcrème gevoelige huidGoed om even van tevoren te melden: ieder mens is verschillend en dat geldt natuurlijk ook voor de huid. Wat voor mij werkt, kan voor jou totaal anders zijn. Toch wil ik graag mijn ervaringen delen, omdat zonne-allergie een vervelend probleem is. De juiste zonnebrandcrème heeft mij enorm verder geholpen.

De juiste zonnebrandcrème blijft een zoektocht.

Jeukende uitslag, vervellen en verbrandingen in tijger-motiefjes… Ik heb het allemaal meegemaakt. Als kind kon ik eigenlijk de zon niet in: binnen een kwartier kreeg ik al rode, jeukende bultjes op mijn armen en benen. Mijn moeder smeerde mij in met zonnebrandcrème met de hoogste beschermingsfactor. Het hielp niet echt (misschien ook niet, omdat de crèmes tegenwoordig een veel hogere factor hebben). Ook droeg ik vaak lange kleding, wat nogal onprettig aanvoelde als het echt warm weer was.

Mijn zonne-allergie is inmiddels veel minder heftig geworden. Gek genoeg heb ik daar sowieso minder last van als ik mij buiten Nederland bevind (misschien doordat er sprake is van een ander klimaat?). Mensen om mij heen zeggen dat je over een allergie 'heen kunt groeien'. Geen idee of dat klopt: mijn huid reageert gelukkig niet zo allergisch als vroeger, maar ik merk dat ik nog steeds moet oppassen voor de zon. Het goede nieuws: ik ben ervan overtuigd dat er met de juiste zonnebrandcrème veel leed te voorkomen is. Het is alleen goed uitzoeken welke dat is...

No-Ad SPF 30 250 mlIk heb in het verleden van alles op mijn huid gesmeerd: van goedkoop naar duur. Uiteindelijk kwam ik erachter dat No-Ad ontzettend goed bij mij werkt. Dit Amerikaanse merk was jaren geleden volop verkrijgbaar bij De Tuinen en andere drogisterijen. Het smeert prettig, trekt snel in en is niet duur. No-Ad is één van de weinige merken waar mijn huid niet agressief van wordt. Ook de aftersun van No-Ad (met aloë vera) werkt voor mij goed tegen de eerste roodheid (verbranden moet je natuurlijk altijd zien te voorkomen, dat is nooit gezond.

Het nadeel is dat No-Ad steeds moeilijker te verkrijgen is. Vorig jaar heb ik zelfs een omweg gemaakt naar de Etos op Schiphol om een paar tubes in te slaan, maar een paar maanden geleden bleek No-Ad zelfs op deze plek niet meer op voorraad. Drogisterijen verkopen liever hun eigen merk of een product met een hogere winstmarge. Ik heb weleens geprobeerd om van zonnebrandcrème te wisselen, maar ik merk dat ik dan sneller verbrand en/of dat mijn allergie weer terug lijkt te komen. Daar krijg ik letterlijk en figuurlijk jeuk van...

Ondanks dat ik een grote voorkeur heb voor fysieke winkels, ben ik voor zonnebrandcrème aangewezen op online drogisterijen... Wat nu?

Het web is een grote wirwar en ik bestel per ongelijk bij een drogisterij die door bezoekers als onbetrouwbaar wordt beoordeeld. Oeps! Daarom heb ik de volgende tips:

  1. Lees altijd de recensies voordat je bij een bepaald bedrijf gaat bestellen (en niet achteraf, wat ik gedaan heb).
  2. Onder bepaalde voorwaarden kun je creditcard-betalingen en PayPal betalingen terug laten boeken. Met iDeal is dat niet mogelijk.
  3. Probeer erachter te komen om welke tube het gaat. Gaat het om een nieuwe voorraad? Het zou zonde zijn als je zonnebrand bestelt wat over datum is: het spul doet minder goed zijn werk en je kunt sneller verbranden.

Mijn eigen tips heb ik helaas niet helemaal opgevolgd. Gevolg: dikke paniek, omdat ik bang ben dat ben opgelicht en de klantenservice geen teken van leven geeft. Ik heb betaald met iDeal, wat betekent dat ik mijn betaling niet meer ongedaan kan maken. Stom! Gelukkig worden mijn tubes zonnebrandcrème gewoon bezorgd en ook nog op tijd, pfoei! Ik kom er alleen achter dat een tube over datum blijkt te zijn.

Kortom: zonnebrandcrème kopen via internet kan veel gedoe opleveren. Bij No-Ad ben ik echter aangewezen op online bestellingen. Ik houd mezelf voor dat het er uiteindelijk om gaat dat ik ontspannen in de zon kan zitten: zonder te verbranden en zonder rare allergieën. Dat dit voor mij mogelijk is – ik moet er alleen wat extra research voor doen – is onbetaalbaar.

Update juli 2019
logo Factor ZonDeze hele zoektocht naar de juiste zonnebrandlotion heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik zelf een webshop heb opgericht: Factor Zon.

Met Factor Zon wordt het makkelijker om No-Ad op een makkelijke manier te bestellen: hierdoor kan ik telkens beschikken over een nieuwe voorraad, waardoor ik zeker weet dat ik een betrouwbaar product in handen heb. Neem gerust een kijkje.